Cercar en aquest blog

dilluns, 16 de gener del 2012

Horace Vernet

Emile Jean Horace Vernet (París, 30 juny 1789-17 gener 1863) va ser un reconegut pintor francès de batalles, a l'hora que va destacar també com a esportista i com a orientalista àrab.


Curiosament l'Horace va néixer en el Museu del Louvre, on el seu pare, el famós pintor Carle Vernet, s'hi havia refugiat amb la seva mare, durant la Revolució Francesa, circumstància que, possiblement, ja va marcar geneticamemnt el futur de l'Horace, no solament dirigit cap a la pintura, sinò, de manera especial, cap a la que tenia els temes bél.lics com a motiu principal, amb la voluntat específica d'arribar a definir, acconseguint-ho sovint, el perfil ideal del soldat francès.


Centrat ja en la matèria plàstica que li corresponia per naturalesa, trobem l'Horace l'any 1819 pintant, en enormes representacions panoràmiques, diverses escenes de batalles, amb especial interès per les que corresponien a les campanyes napoleòniques, acompanyant també  l'exercit francès destinat a la Guerra de Crimea, o fent també de cronista gràfic a Algèria, tot veient com les tropes franceses capturaven el Pas de Mouzia i d'altres gestes glorioses que els seus pinzells van saber captar a la perfecció.


Tot i la seva tendència natural a captar la realitat més bèl.lica de la vida, l'Horace Vernet va morir tranquil.lament en el seu domicili parisenc un 17 de gener, com avui, però de l'any 1863, deixant la petjada sanguinolenta, només de la seva pintura, de les mil batalles viscudes des de la seva paleta plena de tots els altres colors que complementaven el vermell intens del foc i de la sang.


Com a curiositat final només em queda dir-te que Sherlock Holmes en "L'interpret grec" afirma que un dels seus avantpassats va ser, justament, el pintor Horace Vernet, l'home que, a més a més, de viure, plasticament, la vida dels soldats francesos en plena batalla, va ser també l'autor, l'any 1839, del primer daguerrotip del port de Marsella, i avui, el personatge que m'ha ajudat a donar forma, contingut i color a aquest blog que ha volgut recordar el seu pas per la vida, finalment efímer, tot i la consistència de la seva obra.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Horace_Vernet

1 comentari:

  1. Hola Claudi:
    M'ha sorprès que justament fent una recerca del pintor Horace Vernet, aparegui al teu bloc un article dedicat a aquest pintor francès del romanticisme. La veritat és que els meus pares tenen una obra d'ell comprada a un antiquari a Barcelona fa uns 35 anys ..
    una salutació

    ResponElimina