Cercar en aquest blog

dimecres, 24 de febrer del 2016

Jeroni Martorell Terrats viatja en el temps

dibuixos claudi
Visita teatralitzada, un viatge en el temps de la mà de l’arquitecte de la seu modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.

  • La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 inicia aquest diumenge dia 28 de febrer a les 12 h aquesta proposta, per tal de commemorar els 100 anys de l’edifici, seu de l’entitat, al carrer Gràcia 17.
La durada de la visita és d’una hora. Cal inscripció prèvia. Preu: 3 euros.

Jeroni Martorell Terrats

El passat 5 de febrer va fer 100 anys que la Caixa d’Estalvis de Sabadell es va instal·lar a l’edifici del carrer Gràcia, 17 de Sabadell, el qual havia encarregat a l’arquitecte Jeroni Martorell Terrats, que casualment ha viatjat en el temps i està disposat a explicar-nos tots aquells aspectes arquitectònics, simbòlics i curiositats de la construcció d’aquest edifici, referència del modernisme a Sabadell. 


L’han acompanyat en aquest viatge el matrimoni Ponsà, representants de la burgesia sabadellenca de principis del s. XX i que també faran la seva aportació explicant-nos tots aquells aspectes socials i econòmics que van acompanyar la industrialització i l’arribada del modernisme a la ciutat.

 
L’arquitecte, però, està molt sorprès pels canvis produïts en l’edifici que ell mateix va dissenyar. Hi ha coses que no acaba d’entendre. La façana està igual, així com el saló modernista; però les oficines i el Pati Turull estan molt canviats.
 
 
 Al llarg de la visita anirà desvetllant aquests canvis que va trobant respecte el disseny que va fer fa un segle.
 
 
El matrimoni Ponsà es dedica molt més a parlar de la societat de fa 100 anys i de les famílies burgeses que van tenir relació amb l’entitat i amb l’edifici i que van ser els que van fer possible la continuïtat de la Caixa d’Estalvis de Sabadell. Estan una mica estranyats pels vestits dels altres convidats a la inauguració (els visitants) i pel seu comportament; però són gent “moderna” i ...
També hi haurà un historiador entre el públic que animarà els visitants a participar activament de la visita i ajudarà a aquests personatges que han vingut del passat actualitzant la informació en funció dels canvis que ha sofert l’edifici i la societat sabadellenca en aquests 100 anys.
 

 Properes visites:

- 20 de març
- 24 d’abril
- 26 de juny
 Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada