Cercar en aquest blog

dilluns, 28 de març del 2011

Agricolia

Començo la jornada d'avui a la Sala d'actes del Mercat de Santa Caterina en el context de la jornada Barcelona EN GÒTIC que em proposa una nova reflexió a l'entorn del nucli històric de la Barcelona gòtica i neogòtica, a través de diverses conferències temàtiques que s'aniran fent avui en aquest mercat bastit sobre l'antic convent gòtic de Santa Caterina, les restes del qual són d'un especial interès historiogràfic a l'hora de definir l'autèntica naturalesa del gòtic català.


 Entre altres coses, descobreixo, gràcies a aquesta jornada, que els mercats de Barcelona volen ser alguna cosa més que el lloc habitual de compra d'aliments, per recuperar, a poc a poc, l'essència de l'àgora originària, com a lloc natural de debat i reflexió sobre temes diversos d'interès social, polític o cultural. Sembla que Barcelona és la ciutat que ha sabut gestionar millor els seus mercats alimentaris, amb una xarxa de 39 mercats coberts, que han sabut mantenir la vella filosofia d'aquests equipaments històrics, davant de la força abassagadora dels nous hipermercats, a on els trets culturals identitaris es perden progressivament.


Tot i l'interès que tinc pel tema, la meva hiperactivitat habitual, fa que abandoni aviat el mercat i la reflexió gòtica, per caminar sense rumb fix per la realitat contemporània de Barcelona, topant, per atzar, amb l'herboristeria Agricolia, al número 10 del carrer Comtal, d'atractiva arquitectura i disseny, i de continguts naturals també valorables, tant per la seva estètica com pels efectes beneficiosos per a la nostra salut.


No puc evitar entra-hi, entre altres coses perquè els meus ulls sensibles, segurament d'admirar sempre coses belles, necessiten habitualment algun coliri que els suavitzi, a la vegada que la meva mirada professional cerca també noves impressions visuals i les paraules que les expliquin millor, per augmentar els meus coneixements culturals, mentre alimento, a l'hora, els teus.


 L'Aigua d'Eufrasia sembla que pot servir per calmar els meus ulls, i les paraules de Joan Martinez, propietari d'Agricolia, calmen també la meva ansietat informartiva. En Joan, forner per tradició familiar i herborista per tendència natural , va comprar aquesta botiga, una de les herboristeries més antigues de Barcelona l'any 1977, i des d'aleshores l'ha mantingut intacte en la seva estètica, i renovada en el seus continguts, amb tota la gamma dels productes dietètics contemporanis, entre els quals també s'hi troba, en totes les variants naturals, aquell pa que ja el.laboraba, quan era més jove, al costat del seu pare.

 En Joan, va perfeccionar el seu interès natural per les herbes, al CENAC (Centre d'Estudis Naturopatia i Acupuntura), i en aquell contex va conduir algunes sortides per diversos indrets de Catalunya per ensenyar als alumnes el coneixement de les herbes i les plantes en el seu estat i amb el seu aspecte originari. Catalunya és un país ric, en aquest sentit, i té algunes espècies endèmiques, com l'Herba de Sant Segimón, protegida ara en el seu hàbitat natural, al Montseny, destacable per la seva capacitat de curar els molestos encostipats. També Catalunya és el país europeu a on hi ha més herbolaris que, com en Joan Martinez, des d'aquesta botiga que fa més de 80 anys que viu al servei de la dietètica, ens ajuden a entendre que els remeis naturals són, normalment, molt més eficaços que els que trobem habitualment a les farmàcies.


De manera que si vols observar en bones condicions el gòtic barceloní no oblidis els bons remeis dels herbolaris que la Barcelona contemporània encara t'ofereix.

http://www.mercatsantacaterina.net/

http://www.escuelacenac.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada