Cercar en aquest blog

divendres, 18 de març del 2011

L'art de menjar, en exposició

"L'art de menjar. De la natura morta a Ferran Adrià" és el títol de l'exposició que pots tastar amb tots els teus sentits fins al 26 de juny a la Pedrera , ben parada per l'Obra Social de CatalunyaCaixa perquè puguis assaborir la connexió que s'ha establert entre art i menjar al llarg de la nostra història moderna, tant en el seus aspectes estètics com en els conceptuals derivats de l'acte concret d'ingerir aliments.

 L'exposició es fixa especialment en les diverses manifestacions artístiques dels anys 60 i 70, quan molts artistes incorporen a la seva obra tot aquesta allau de sabors cromàtics nous barrejats amb les reflexions simbóliques corresponents a l'acte concret de menjar. Som allò que veiem, som alló que llegim, som allò que mengem, i som tot allò que vivim al llarg de la nostra vida, i ho som de manera diferent segons les etapes alimentàries del procés natural del nostre creixement, des de la senzilla i natural llet materna dels anys d'infantesa, a la madura sofisticació artificial, i per tant cultural, tot i els productes naturals que es puguin fer servir, dels nous corrents actuals d'una gastronomia internacional que té, en els nostres creadors, un referent ja sobradament reconegut arreu.

 Sempre he pensat que, tot i aquesta connexió entre art i menjar, no té res a veure el plaer de la pura contemplació estètica d'una obra d'art, amb la ingerència d'un determinat producte gastronòmic, tot i que tingui també components plàstics o de qualsevol altra mena,i  per més que puguin arribar a enriquir les nostres emocions, oferint-nos tota una nova onada de sensacions subtils i sofisticades.

També he dit en altres ocasions que no em plauen els productes elitistes, com aquest de mercat caràcter gastronòmic, però també haig de confessar que la meva condició d'artista plàstic i d'home atret, personalment i professionalment per l'estètica de la vida i per l'art, m'ubica en un espai social també reduït que no tohom té la capacitat natural d'entendre. L'única gran diferència entre aquest dos móns elitistes és que el gastronòmic només el pots viure pagant, i en canvi, l'artístic ofereix productes que pots fer teus gratuïtament, només amb el preu del teu temps i de la teva mirada (es clar que si  els vols fer teus del tot i per sempre, també has de pagar, però aquesta és una altra qüestió)


Sigui com sigui obre ara els ulls, el paladar, i tota la teva sensibilitat, per poder contemplar totes les obres de l'exposició "L'art de menjar. De la natura morta a Ferran Adrià", gaudeix de l'espectacle visual i fés, després, una bona digestió. Salut artística i bon profit gastronòmic!

http://obrasocial.caixacatalunya.com/osocial/main.html?idioma=2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada