Cercar en aquest blog

diumenge, 8 de novembre del 2015

L'obra catalana de Picasso

dibuixos claudi
Enciclopèdia Catalana edita el llibre de bibliòfil "Picasso. Obra catalana"


Prop de 300 obres s'inclouen en el llibre de bibliòfil "Picasso. Obra catalana", que, segons ha explicat el seu editor, Eduard Vallès, inclou "la pràctica totalitat de les seves grans pintures realitzades a Catalunya, a més d'una selecció dels seus dibuixos, alguns d'ells poc coneguts".



Eduard Vallès

Vallès ha explicat que "el llibre és com una exposició antològica enquadernada de les obres que Picasso, que ell mateix es presentava com 'un català, nascut a Màlaga que viu a França', va realitzar en terres catalanes, a Barcelona, a Gósol, a Horta de Sant Joan i a Ceret".

Les obres reproduïdes amb la màxima qualitat possible -s'han contrastat les proves de color amb el Museu Picasso de Barcelona- es conserven en més de vuitanta museus i col·leccions privades de tot el món, inclosa la pròpia família Picasso i les cases de subhastes.


Amb una tirada de 1.500 exemplars a un preu de 990 euros, "Picasso. Obra catalana" (Enciclopèdia Catalana) està integrat per un llibre de bibliòfil que reprodueix en gran format les pintures i els dibuixos, complementat amb un llibre d'estudi sobre la relació del pintor malagueny amb el món literari català entre 1897 i 1904, obra del propi Eduard Vallès.


Picasso per Ramon Casas

No hi ha obra inèdita, aclareix Vallès, però sí "obres que mai no s'havien reproduït en color com el 'Retrat de l'escultor Dionís Renart' (1899), signada amb l'estranya P.Ruiz P.; obres fonamentals per explicar aquesta relació com el 'Retrat de Ramon Pichot', avui al Metropolitan de Nova York; o el primer gravat de la vida de Picasso, 'El zurdo' (1899), rarament reproduït".


No pot evitar l'antòleg un punt d'amargor en dir que "moltes d'aquestes obres avui en museus internacional estaven en col·leccions catalanes, i avui desafortunadament no hi ha res cubista al Museu Picasso de Barcelona, i peces emblemàtiques com 'Cafè-concert en el Paral·lel' (1900-1901) va ser comprada recentment en una subhasta pel Museu Picasso de París a un col·leccionista català".





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada