Cercar en aquest blog

dilluns, 30 de novembre del 2015

Joana Biarnés. El rostre, l’instant i el lloc

dibuixos claudi
Recullo la nota informativa referent a la nova exposició temporal del Museu Jaume Morera de Lleida.


Joana Biarnés. El rostre, l’instant i el lloc
Museu d’Art Jaume Morera
De l’1 de desembre de 2015 al 20 de març de 2016
El Museu d’Art Jaume Morera presenta “Joana Biarnés. El rostre, l’instant i el lloc”, una exposició que recull una selecció de fotografies que representen un elenc molt variat de rostres, anònims i públics, capturats en llocs i instants sorgits de l’ull sempre atent i honest de Joana Biarnés (Terrassa, 1935) al llarg dels anys seixanta i setanta del segle XX.


Aquest conjunt fotogràfic de rostres polièdrics, d’instants ingenus, enganyosos, condemnats a desaparèixer, i de llocs inesperats i inversemblants certifica la capacitat de la seva autora de registrar la imatge del que s’esvaeix, del que és difícilment “fotografiable”. Una recerca, al capdavall, per trobar el rostre en el lloc i en l’instant precisos per tal de donar un sentit complet a la composició; per tal de descriure, en el present, un petit fragment de la realitat i del temps passat.


La fotografia de Joana Biarnés s’ha ocupat sempre de coses reals i n’ha estat l’enfocament intimista el que l’ha distingida de la resta de fotoreporters de l’època.


La realitat documentada per aquesta fotògrafa es troba i es mostra en el seu rostre més intuïtiu, en el seu instant decisiu i en el lloc més marcat de significació. De la mateixa manera, la seva responsabilitat a l’hora de mirar la realitat que l’envolta i de donar-hi visibilitat es troba en funció del principi del procés creatiu de l’exclusió i la inclusió: què n’ha d’escollir i què n’ha d’eliminar.


La major part de les fotografies que es recullen en aquesta mostra van ser publicades en el setmanari ¿Por Qué?, les revistes Ondas i Semana i els diaris Pueblo i ABC. La resta és inèdita i pertany a l’arxiu personal de Joana Biarnés, el corpus fotogràfic del qual, malgrat que ella és una de les pioneres del fotoperiodisme professional a Espanya, fins ara estava pendent de ser estudiat en profunditat. En aquest sentit, el treball que actualment mostra el Museu d’Art Jaume Morera ha estat fruit d’una laboriosa investigació doctoral, centrada en la seva producció fotogràfica per al diari Pueblo, i en la revisió historiogràfica de la seva figura que des de 2009 es desenvolupa a la Universidad Complutense de Madrid, en el marc dels programes MINECO, P.N. de I + D + i, HAR2011-25864 i HAR2014-53871-P.


Sens dubte, endinsar-se en l’univers visual i vital d’aquesta fotògrafa és una aventura constant. Per això, us convidem a convertir-vos en descobridors de rostres, instants i llocs trobats fa dècades per Joana Biarnés per al nostre gaudi present i futur.

Mónica Carabias Álvaro i Francisco José García Ramos
Comissaris de l’exposició.


http://www.paeria.cat/mmorera

https://es.wikipedia.org/wiki/Joana_Biarn%C3%A9s_i_Florensa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada