Cercar en aquest blog

dimecres, 4 de novembre del 2015

Novetats d'Albertí Editor

dibuixos claudi








Informació rebuda d'Albertí Editor.

 
 
 
 
 
 
 
PRESENTACIÓ LLIBRES COEDITATS AMB L'AJUNTAMENT DE BARCELONA:
Dimecres 11 de novembre. Llibreria Jaimes, carrer València 318, Barcelona. Hora: 19,30.







"La ciutat captiva, Barcelona 1714-1860"  i "La ciutat expansiva, Barcelona 1860-1900amb gravats, plànols originals, imatges i fotografies.




Material gràfic:
-28 plànols i gràfics originals
-60 fotografies
-85 gravats, dibuixos i documents històrics

El 13 de setembre de 1714, perduda la darrera batalla, començà el desmantellament implacable i sistemàtic de l’Estat català. A Barcelona, capital d’aquell estat extint i darrer bastió de la resistència, li fou reservat un càstig exemplar i específic: la conversió en plaça forta, la total submissió al poder militar espanyol. La nova condició es traduí en la permanència d’una desproporcionada guarnició militar i l’obstinada pervivència de les muralles, enteses no com a element defensiu, sinó de control de la ciutat.




I encara s’afegí un nou element arquitectònic de caràcter repressiu, la Ciutadella, que obligà a enderrocar gairebé tot el barri comercial i mariner de la Ribera. Diverses generacions de barcelonins maldaran per desfer-se’n, però l’objectiu no seria assolit fins als anys 1854-1856, quan fou enderrocada la muralla de terra que havia de permetre l’eclosió de la gran metròpoli. Aquest període turbulent de 150 anys és el que hem anomenat la ciutat captiva, presonera de les seves pròpies muralles, en l’apecte físic, i de la supremacia militar, en l’ordre moral.






 Material gràfic:
-25 plànols i gràfics originals
-29 fotografies actuals
-181 gravats, dibuixos, plànols i fotografies històriques



L'enderroc de la muralla, iniciat el 1854, i l'aprovació del Pla Cerdà, el 1860, posaren les bases de la construcció de l'Eixample, en realitat una ciutat nova deu vegades més gran que l'existent, estesa fins a connectar amb els altres municipis del pla, que acabaria per engolir.




Es tracta de quaranta anys cabdals, imprescindibles per comprendre la ciutat actual, un període durant el qual Barcelona es constituí en una ciutat moderna capaç de liderar una nació i projectar-la cap al futur, malgrat entrebancs, errors i impediments.




1 comentari:

  1. Ho podeu compartir i reenviar. Si voleu fer un "tastet" dels llibres:
    http://www.albertieditor.cat/ficha.php?id_producto=5909
    http://www.albertieditor.cat/ficha.php?id_producto=5910

    ResponElimina