Cercar en aquest blog

dilluns, 7 de maig del 2012

Jordi Isern

 
 Tot i la crisi general, que afecta, de manera especial, el món de la cultura, i d'aquest, encara de manera més preocupant i desencisadora, el de la creativitat plàstica, em plau rebre bones noticies del pintor Jordi Isern, que m'acaba d'informar de les seves últimes, i múltiples, activitats públiques, en format expositiu, a Toulouse i a Banyoles, i en forma d'acció plàstica, a Girona.













A la Galerie le Confort des Étranges de Toulouse, en Jordi ens ofereix, en clau de revisió retrospectiva de la seva obra, l'exposició Traversée, en una primera fase, del 3 de maig al 26 de maig, i en una segona fase, oculta encara, com la cara fosca de la lluna, tot i la seva recent plenitud , del 29 de maig al 16 de juny.









Ecce Homo és el títol de l'exposició que en Jordi ens proposa, del 5 al 27 de maig, a la galeria El Tint de Banyoles, amb la seva habitual aproximació a la realitat profunda de la vida, a través de la representació del cos, fragmentat i transitat per mil solcs, que mostren, en velades atmosferes, el camí complex que la vida ens obliga a recòrrer, amb la voluntat d'intentar desxifrar les seves raons més essencials, convertint, a l'hora, aquesta reflexió emocional, en un fantàstic espectacle plàstic, que trasbalsa els nostres sentiments.



Potent ha de ser també l'acció plàstica Travessia que en Jordi pensa dur a terme el pròxim dissabte, 12 de maig, arrossegant, amb una corda lligada al seu cos, 18 pintures sobre fusta, de 2m d'amplada, pel riu Onyar, al seu pas per Girona, des del Pont de Pedra fins al Pont de Sant Fèlix, on seran recollides amb una grua, després de sorprendre els espectadors amb el seu pel.legrinatge plàstic, de dimensió gairebé mística, pensat per demostrar que, tot i el carácter, practicament, invisible de l'art i els artistes actuals, la imaginació creativa pot superar qualsevol obstacle, demostrant, a la vegada, la seva eterna visibilitat i l'encant de les seves propostes.

L'acció coincideix amb l'inici del Temps de Flors, i s'emmarca en el context de la Nova Adag (Associació d'Artistes de Girona) en la seva voluntat de trobar camins nous d'expressió plàstica, en moment de desaparició dràstica d'espais expositius, paral.lela al buit informatiu de qualsevol noticia referent a l'art i als artistes, i, en general, a una manca generalitzada d'interès per tot el que aquest món genera.

















El Via Crucis personal de Jordi Isern, al bell mig de les aigües purificadores del riu Onyar, és, a l'hora, una metàfora del seu recorregut vital i professional al llarg dels seus últims 8 anys, a la vegada que implica l'exigència d'enfrontar-se, fisicament i emocionalment, amb el món exterior, abandonant, temporalment, l'atmosfera protectora de la seva cova-estudi de Rupià.


Travessia és, a l'hora, una mostra clara de solidaritat cultural, en moments de desatenció institucional,  ja que compta amb l'ajut desinteressat de molta gent, des de les peixateres del Caprabo de La Bisbal, que li han proporcionat les 100 caixes de porexpan necessàries per què surin els quadres en el riu, a amics i coneguts que posaran el seu entusiasme i la seva experiència professional, de manera culturalment altruïsta, per acconseguir que l'acció plàstica d'en Jordi Isern, es faci, magicament, realitat.


3 comentaris:

  1. M'agrada el que fa, es elegant, té bon ofici i transmet emocions, però en la seva web no ens explica quina tècnica utilitza... TM sobre ferro, sobre paper. Que vol dir?

    Una salutació

    ResponElimina
  2. Entenc que es tracta de tècniques mixtes sobre ferro i paper, d'acord amb el que jo he vist i sé, sobretot pel seu treball particular sobre ferro, una superfície que, per les seves pròpies qualitats texturals, s'adapta molt bé a tot el que vol explicar i explicar-se..fred, sòlid, i de transformació progressiva amb el pas del temp, més o menys com el cos humà, tot i que una mica més consistent Salut!

    ResponElimina
  3. Hola Ceballos. Sóc en Jordi Isern. En Claudi Puchades és tot un entusiasta de la pintura i li agraeixo força que s'aturi en la meva obra.
    Respecte a la pregunta, sigui el format que sigui, paper, fusta o ferro, treballo sempre sobre una capa d'esmalt sintètic blanc, a partir del qual puc fer i desfer amb insistència amb carbò, pigments i barnissos, fins sentir una mena de pell. Els negres acostumen a ser amb sprai de pintar grafittis. Al final acostumo a posar una capa fina de barniç mate, per eliminar tota mena de brillos. A disposar, amics de la pintura.

    ResponElimina